De fysiologie van een paard is ingesteld om de hele dag hapjes ruwvoer te eten. Voldoende ruwvoer is essentieel voor een goede spijsvertering. Bij een optimaal rantsoen bestaat minimaal 80% van het rantsoen uit ruwvoer. Uit dit gedeelte van het rantsoen haalt een paard zijn bouwstoffen die ervoor zorgen dat ieder paard goed kan functioneren. Denk bijvoorbeeld aan bewegen, eten, slapen etc. Het ruwe celstofgehalte van ruwvoer is zeer hoog. Door het hoge ruwecelstofgehalte moeten de paarden, de ruwvoeders intensief kauwen, waardoor er een regelmatige speekselafscheiding plaatsvindt die de spijsvertering bevordert. Bovendien zal het kauwen van ruwvoeders veel tijd kosten waardoor de paarden afleiding vinden. Oudere paarden hebben baat bij een uiterst hoge kwaliteit ruwvoeders! Paarden met een minder efficiënte vertering en paarden met een verslechterd gebit eten graag producten van voederfabrikant Hartog. De Hartog Lucerne-mix, Compact Gras en Gras-mix zijn gehakseld en daardoor goed opneembaar.
Het is belangrijk om regelmatig het gebit te laten controleren. Oudere paarden hebben eerder kans op een verslechterd gebit, hierdoor kan het paard minder goed kauwen en wordt de vertering negatief beïnvloed. De juiste hoeveelheid ruwvoer van goede kwaliteit is dus van essentieel belang! Naast het ruwvoer rantsoen kan er tevens krachtvoer of supplementen worden bijgevoerd. De hoeveelheid en de soort is afhankelijk van de prestatie van het paard.
Brok of muesli
Bij krachtvoer kan er gekozen worden uit brok of muesli. Het is verstandig om te kiezen voor een muesli op basis van oliehoudende en eiwitrijkere grondstoffen. Olie is een zeer goed verteerbare energiebron die tijdens de vertering langzaam vrij komt. Door de langzame energieafgifte zal het paard niet snel heet worden en geeft de voeding ondersteuning in het uithoudingsvermogen. Paarden met een verslechterd gebit hebben baat bij een product dat geweekt kunnen worden. Bijvoorbeeld de Havens Slobber-Mash of de Hartog CarePromise.
Veel van onze klanten met oudere paarden weken de Hartog Gras-brok. Paarden die geen ruwvoeders tot zich kunnen nemen krijgen op deze manier toch nog enigszins vezels binnen, ookal kun je de gras-brok niet vergelijken met een echt ruwvoeders!
Paarden die uiterst gevoelig zijn voor suikers en bijvoorbeeld snel hoefbevangenheid, insulineresistentie of overgewicht ontwikkelen hebben baat bij een uiterst arm rantsoen. Om tekorten in het rantsoen te voorkomen raden wij de volgende producten aan:
Oudere paarden hebben meer behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen zoals bijvoorbeeld Magnesium. Ook het eiwitgehalte in het rantsoen van een seniore paard dient goed te zijn. De efficientie van het verteringsstelsel van een ouder paard wordt van af ongeveer het 18e levenjaar minder. Daarom dient niet alleen het ruwvoerrantsoen verhoogd te worden maar zal ook de krachtvoer gift aangepast moeten worden. producten voor seniore paarden zijn: